Zondag
8 September 2024

Nieuws

Mis niets over de Singelloop! Blijf op de hoogte en meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

10 september 2023

Ook aangepaste Singelloop is hardloopfeest

Het ging allemaal wat langzamer door de hoge temperaturen, maar ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen stonden zondag 10 september toch 4500 deelnemers aan de start van de Menzis Singelloop Enschede. Het warme asfalt weerhield hen er niet van te genieten van een zomers hardloopfeestje.

De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Yannick Michiels. Hij finishte in een tijd van 24:25 minuten en liet daarmee de regionale topatleten Niels te Pas (24:42 minuten) en Gert-Jan Wassink (24:54) achter zich. Bij de dames was het Fatima El Iddrissi (Marokko) die als eerste over de streep kwam. Ze finishte in 27:56 minuten. De nummers twee en drie, Ellen van de Kolk (29:56 minuten) en Jony Heerink (30:31 minuten), volgden ruim daarachter.

Michiels: “Gisteren liep ik nog de KrampRun in Varsseveld en de temperatuur was toen ook behoorlijk extreem natuurlijk. Daarbij komt dat twee weken geleden ons zoontje is geboren en de nachten nogal gebroken zijn. Ik ben dus niet fris, maar het ging beter dan gisteren. Het tempo lag goed en Niels (te Pas, red.) bleef goed bij, maar uiteindelijk kon ik het afmaken. Het is geen supersnelle tijd, maar ik heb bij deze temperatuur wel comfortabel gelopen. Precies 10 jaar na mijn eerste Singelloop Enschede, die ik ook direct won, win ik hem weer. Fantastisch!”

Niels te Pas: “Mooi en warm, dat was het. En ondanks de warmte was er zoals altijd weer veel publiek. Het tempo lag wat lager dan de vorige jaren, maar dat is logisch bij deze temperaturen. De strijd was er niet minder om.”

Feestje op de singels en in het Volkspark
Dat het warm was zag je overal terug. Langs de singels ontstonden spontaan extra punten ter verkoeling, los van de vier waterposten die de organisatie al had georganiseerd. Veel singelbewoners rolden tuinslangen en sproeiers uit. Jaarlijks vieren ook zij een feestje voor de huisdeur, bemannen ze waterposten of voorzien de muziekpunten van stroom. Het zorgt voor saamhorigheid onder buurtbewoners. Vooral bij de 16 muziekpunten onderweg komen mensen graag samen. Het is er gezellig. En ook in het Volkspark was het druk, ondanks de warmte. Van de extra watertappunten in het park werd veelvuldig gebruikgemaakt. Het was een dorstige zondag. Geen ernstige incidenten Marc Woesthuis, voorzitter Singelloop Enschede: “Het was ontzettend warm, zeker op het asfalt onderweg. We zijn blij dat we de Singelloop in aangepaste vorm hebben kunnen organiseren. Natuurlijk was dat niet naar ieders wens, maar we hebben bij deze weersomstandigheden een verantwoord hardloopfeest neergezet. Door de medische opschaling hadden we voldoende capaciteit om de incidenten op te vangen. Neemt natuurlijk niet weg dat we ernaar uitkijken om volgend jaar weer gewoon een normale editie te kunnen organiseren, inclusief de 10 Engelse Mijl die we vandaag na 15 jaar weer hadden willen introduceren.”

Singelloop zet jong en oud in beweging
Opvallend waren de ruim 1600 kinderen en meer dan 200 bedrijventeams die zich inschreven voor de Singelloop. Woesthuis: “De bewustwording dat bewegen – en vooral ook samen bewegen – echt leuk én goed voor je gezondheid is, lijkt steeds groter te worden. Bedrijven willen duurzaam inzetbare medewerkers en zijn steeds meer met vitaliteit bezig. En voor kinderen is rennen met vriendjes en vriendinnetjes, aangemoedigd worden door opa’s en oma’s, ooms en tantes, een ervaring die ze nooit meer vergeten. We planten een zaadje en hopelijk leidt dat er op latere leeftijd toe dat de kinderen van nu dan nog steeds met plezier bewegen. Het maakt niet uit in welke vorm; dat laten wij ook zien door Enschedese sportverenigingen uit te nodigen om hun sportaanbod te tonen. De kinderen van vandaag zijn trots op hun deelname, en dat zijn wij ook.”

Inclusief evenement
Dit jaar finishten zeven running blind deelnemers – mensen met een visuele beperking – met een buddy. Daarnaast stonden ook zeven frame runners aan de start. Op een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen snelden ze over het parcours. Over de finish kwamen alleen maar trotse winnaars.

Bewondering voor oudste deelnemers
Veel bewondering was er dit jaar ook voor de oudste deelnemers: Leo Gollenbeek, Christine van Pareren, Elly Sprangers en Gerhard Hagemeijer namen de Livio Doorzettersprijs in ontvangst. In totaal namen maar liefst ruim 30 lopers deel, die de 70 jaar (ruim) gepasseerd zijn.

De organiserende atletiekvereniging AC TION ’48 kijkt terug op een geslaagde editie van de Singelloop. Op zondag 8 september 2024 vindt de 27e editie plaats.

Subsponsoren

Deelnemen

Deelnemen

Informatie

Informatie

Over ons

Over ons