We gaan bijna 60 jaren terug in de tijd naar 3 februari 1955. In die tijd bestond er al ook een Enschedese Singel. Een 25-jarige jongeman, Hendrik Prophitus, sloot met mede-arbeiders van Spinnerij Tubantia in Enschede een weddenschap af. Indien hij de Singel rond zou kunnen binnen een half uur, dan zou hij 10 gulden verdienen. Hendrik ging midden in de nacht van start. De start was niet zonder slag of stoot, want een flinke regenbui maakte zijn Rigtersbleek tenue totaal doorweekt.

De belangstellenden zagen hem spoedig in het nachtelijke duister verdwijnen onder de tunnel van het Volkspark. Hij werd begeleid door ‘enkele controleurs’ op de fiets. Precies 29 minuten later verscheen de loper van de richting van het Van Heekpark weer aan de portier. Hij was geslaagd, op het nippertje.

Een blik op de uitslag anno 2012 leert ons dat 29 minuten nog steeds een scherpe tijd is. Spinnerij Tubantia bestaat al lang niet meer. Wat rest is de muur van het Schuttersveld complex.

Aanstaande zondag zal Hendrik, ook oud-lid van AC.Tion, natuurlijk niet meelopen, maar hij zal wel de lopers wegschieten bij de 15e Singelloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *